Kyrkeslätt – Skörstorp

Längd:
18km
Terräng:
Grusväg/Asfalt
Svårighetsgrad:
Lätt

På denna etapp vandrar du så gott som på enbart grus- och asfaltsvägar. Den första delen upp till Vartofta-Åsaka kyrka följer en vacker gammal grusväg. Du passerar Jungfrukullen som enligt sägnen säger att här begravdes en jungfru för att rädda folket undan en farsot. Under våren blommar de vackra vårblommorna på kullen.

100 m därefter på vänster sida finner du Salsakorset till minne av Åsaka Torps ägare baron von Saltza, vilken mördades av sin dräng 29 januari 1839.

Vartofta-Åsaka kyrka ligger på en hög kulle, kyrkan är från 1100 – 1200-talet. Kyrkan har ett vackert ”himlat” tak från 1795 och i södra vapenhuset kalkmålningar från den sk Läcköskolan.

Getagården är ett torp som tillhör Vartofta-Åsaka hembygdsförening. Du får gärna kliva in i trädgården och njuta av din matsäck.

Nolgårdens Naturreservat är ett av Sveriges finaste exempel på örtrik torräng. Här växer det för Falbygden unika Stipa Pennata men även Drakblomma, Färgmåra, Trollsmultron mfl.

Stenbrottet bjuder på unik historia från sin storhetstid. Här kan du också njuta av din medhavda matsäck.

Orreholmen är en gammal biskopsgård och senare kungsgård som skall ha haft Sigrid Storråda som ägare för drygt 1000 år sedan. Erik XIV flyttade hela sitt hov hit 1565 under nordiska sjuårskriget varefter danskarna brände ned Orreholmen samt flera städer i Västergötland.

Skörstorps rundkyrka byggdes troligen under biskop Bengt den Godes tid 1159 – 1190.