Reastorp – Gudhem

Längd:
15km
Terräng:
Grusväg/Asfalt/Skogsstig
Svårighetsgrad:
Lätt

Nu vandrar du västerut, njut av det öppna landskapet. Väl framme i Valtorps samhälle med kyrkan tronande på höjden. Valtorps kyrka är uppförd under 1100-talet i romansk stil. I samhället svänger leden under järnvägen och följer landsvägen på asfaltvägar, skogsstigar och över fält. Några kilometer innan framkomsten till Gudhem öppnar sig en mäktig utsikt över ängar och fält, med Kinnekulles kilformade silhuett i fjärran.

Gudhems kyrka och Klosterruin, den första församlingskyrkan byggdes i slutet 1000-talet. Vid restaureringen1951-1952 fastställdes den ursprungliga kyrkans form.

Gudhems kloster var ett nunnekloster mellan 1100-talet och 1529. Ruinerna efter klostret och klostermuren finns bevarade väl synliga.

Här gick den gamla pilgrimsleden som gick från kontinenten via Danmark och Ätradalen till Falan samt Skara och därifrån vidare till Olav den heliges grav i Nidaros.

Här kan du vila för natten på Cecilias gästhem. Gör gärna ett besök i Klosterträdgården här odlas enbart medeltida växter.