St Olof -Varnhem

Längd:
43,7 km
Terräng:
Kogsstigar, beteshagar, grusvägar
Svårighetsgrad:
Lätt/Medel

Hela leden ger en fin vandring för hela familjen, böljande kulturlandskap, två medeltida klosterruiner, fågellivet vid Hornborgasjön, härliga vyer från Mösseberg och Billingen.

Hela leden är märkt med St Olofsmärket på ekstolpar förutom i tätorter där märkena oftast är fästa i belysningsstolpar.

Om man vill kan leden delas upp i tre etapper:
Första etappen: St Olofs kyrka (Falköping) till Gudhems kyrka och klosterruin. Sträckan är 13 km lång.
Andra etappen: Gudhems kyrka till Naturum Hornborgasjön, sträckan är 19 km lång.
Tredje etappen: Naturum till Varnhem med klosterkyrka, klosterruin samt Kata gård. Sträckan är 11,5 km lång.

St Olofs kyrka är byggd tidigt 1100-tal och är den äldsta kyrkan på Falbygden. Leden går genom staden fram till Mössebergs Kurort vidare upp Mösseberg. Uppe på berget finns en andaktsplats med vidunderlig utsikt bort mot Hornborgasjön och Kinnekulle. Nedför berget och Östra Tunhem, här kan man med fördel göra en avstickare till Östra Tunhems gamla kyrkplats där endast vapenhuset av den gamla medeltida kyrkan finns bevarad. Den har inretts till en andaktsplats eller om man så vill en enkel pilgrimskyrka. I Östra Tunhem finns möjlighet att besöka Knäck och Bräck, ett bageri som bakar knäckebröd av olika slag.

Gudhems kyrka syns på långt håll även ruinerna efter det gamla Cistercienserklostret. Nunneklostret grundades på 1160-talet. Drottning Kristina donerade större delen av sin förmögenhet till klostret vilket innebar att nunnorna kunde bedriva sin verksamhet. Idag finns vid sidan av klosterruinen ett klostermuseum med klosterträdgård.

Naturum vid Hornborgasjön en av Europas viktigaste fågelsjöar. Varje vår samlas tusentals tranor samt hundratals fågelskådare. Sjön är en fristad för många fågelarter.

Nu går leden uppför sluttningen på Billingen ett av tretton platåberg i Västergötland. Billingen bjuder på storslagen naturupplevelse och utsikt över Hornborgasjön. Vägen ner mot Varnhem bjuder på vacker vandring som följer bäckravinen i lummig lövskog.

Sankta Maria klosterkyrka välkomnar oss liksom klosterruinen och Kata gård. I Klosterkyrkan har flera av den Erikska ättens kungar sin sista viloplats likaså Birger Jarl.

Varnhems kloster grundades omkring år 1150 av munkar från Alvastra kloster i Östergötland.